torsdag 19. september 2013

Edinburgh!

For et par uker siden var jeg på jubalubahusmorferie i Edinburgh!:o) Det var min og Pernille sin årlige tur, og det var som alltid kjekt:o) Og her følger en liten oppsummering.
Føler ikke at jeg har opplevd hele Edinburgh, så dette er en smakebit. Har tenkt meg tilbake å utforske litt mer en anna gang.
Det første som slo meg da vi kom inn til byen, var at det var så bakkete. Jeg hadde jo studert kartet en god del på forhånd, men kartet er jo helt flatt!;o) Og så gikk det rett oppover fra togstasjonen der flybussen stoppa, til hotellet vårt, som lå i den gamle delen av byen. Men jeg liker bakker, jeg, det gjør det litt lettere å orientere seg når ikke alt bare er flatt! Jeg syns det er en sjarmerende by, med fin/sjarmerende/imponerende arkitektur, og store grøntområder. Den er mye større enn Bergen (nærmer seg 1/2 mill. innbyggere), men ikke veldig stor. Helt passe.
Jeg starter med et panoramabilde over New Town - den nye delen av byen(bygd mellom 1765 og 1850), som faktisk også er på Unescos verdensarvliste (i tillegg til Old Town). Den største handlegata ligger ytterst langs parken fremst i bildet.
Trykk på bildet for stor utgave.


Glade damer på vei oppover bakkene til hotellet.
Hotellet ja. La oss ta det med én gang. Det er jeg som er hotellbookingansvarlig, og da jeg dumpet over Hotel Missoni inne på booking.com, så var jeg solgt. Det er ikke så billig, men det er veldig bra!
Mye striper og mye farger - helt etter mitt hjerte! :o)
Badet var også fint (selv om man ikke ser så mye av det her):o)
Spa har de også. Denne gangen ble det pedikyr - kunne veldig godt tenkt meg mer! Neste gang!
Baren var superfin, og hadde supergode drinker - hva mer kan man ønske seg? (av en bar, altså ;o) ) Her satt vi hver kveld og meska oss. I og med at ingen av oss drikker øl, så ble det ikke noen pubtur på oss. (Bilde lånt fra hotellets nettside)

Noen prøver å gå i ett med interiøret...:o)
...og noen har funnet seg en suvenir å ta med hjem...;o)
Mer fra hotellet.
Som sagt var Hotel Missoni veldig bra, og vel verdt pengene. De ansatte var uten unntak blide og serviceinnstilte. Vi spiste verken frokost eller middag på hotellet, men maten skal visst være bra óg. Det eneste minuset vi har å bemerke, er at sengene var litt for harde. Ikke helt uviktig for de fleste, så det burde de absolutt gjøre noe med.

Frokosten ble inntatt på Hula Juice Bar som lå et steinkast fra hotellet. Jeg hadde sett den anbefalt hos bloggen designsponge (som forøvrig har guider til en masse steder over hele verden, med vekt på ting som interiør, arts&crafts, unike butikker og kafeer - absolutt å anbefale). Iallefall - HULA er plassen å gå for frokost! Og sikkert lunsj også, men vi spiste frokost der alle dagene. Jeg spiste faktisk den samme retten hver dag også (se bilde), det var bare så nydelig og friskt og delikat at det var en fryd. 
Hula hula! :o) Den ligger i en bakke, så utebordene står litt sånn på skrå. Sikkert fin trening for magemusklene;o) Maten min var yoghurt med granola og frisk frukt - yummy! P. spiste toasted bagels - også yummy!
En lunsjplass å anbefale er The Outsider. Vi spiste lunsj der to ganger, og fikk veldig god mat av den skikkelige, 'hjemmelaga' typen. Interiøret er enkelt og litt mot det industrielle - vi likte oss veldig godt!
Flott utsikt bortover hustakene mot Edinburgh Castle.
Veldig god burger og garlic fries (nam!) - og litt spesielt skilt utafor :o)
Jeg er svak for fine butikknavn og -skilt og -fasader. Her er noen fra West Bow, bakken som går i en sving ned fra hotellet og til Grassmarket. Her ligger også Hula, forresten. Og et par små galleributikker, med bilder, kort, smykker, puter etc av småskaladesignere.
Vi var på en sushiplass som hadde fått veldig høy plassering på TripAdvisor. Kanpai sushi heter den. Veldig bra sushi, men ikke eksepsjonelt igrunnen (kanskje er vi bortskjemt med god sushi her hjemme?) Dragon Maki (til venstre) var høydepunktet. Forøvrig var makibitene kjempestore, så vi forspiste oss litt...
Shopping...
ble det jo litt av, ja.
I New Town ligger de store varehusene og butikkjedene på rekke og rad. Blir litt mye likt og litt stort i lengden. Vi ønsket oss flere mindre, artige, unike butikker. Kanskje de finnes, men vi fant ikke så mye av det.
Begge kjøpte seg kåpe på Zara, og strømpebukser (og andre basisvarer) på Primark.
Se, så fine symaskiner på John Lewis!
Vi har ikke for vane å oppsøke bibliotek på turene våre, men siden Central Library lå veggivegg med hotellet, så stakk vi hodet inn. Konkluderte med at de hadde flotte, ærverdige lokaler, og et oppstillingssystem vi ikke skjønte bæret av, og så gikk vi igjen.
National Gallery of Scotland hadde pynta seg fint i anledning ei utstilling. Vi var ikke inne. Neste gang kanskje...
Til venstre den før nevnte West Bow. Til høyre trapp ned fra gamlebyen mot den nye delen. Veldig velbrukt, så det var nedoverbakke på hvert trinn.
The Royal Mile kalles hovedgata i Old Town. Flott arkitektur, som i hele byen! Det er også 'turiststripa' i Skottland, så det er utallige butikker med skotskrutet vareutvalg, ispedd endel med ull/kasjmirklær, tydelig mynta på turister. Greit nok det, men ikke så spennende. Og sekkepipegatemusikant finner man selvsagt også her.
Fyrverkeri over Edinburgh Castle. Det var egentlig en del av en fireworks concert i en park, som avslutning på Edinburgh International Festival, men vi fikk med oss slutten på vei tilbake fra sushiplassen.
Edinburgh Castle sett fra Princes Street (handlegata).
Siste dagen var tirsdag, og vi skulle reise hjem i kveldinga. Denne dagen hadde vi bare Edinburgh Castle på programmet. Det ble sol og 20 grader, så det passa veldig bra med litt utendørs sightseeing igrunnen. Edinburgh Castle ligger svær og majestetisk på toppen av byen, og er et bra sted for å få oversikt over byen og området rundt. 
En god del andre turister óg, så klart, men ikke plagsomt fullt. På sidene her drev de og demonterte tribunene som blir satt opp til Edinburgh Military Tattoo hvert år. Hadde jammen vært artig å vært med på det også en gang!
Utsikt gjennom et av kanonhullene. Her ser vi bort på Arthur's Seat, som ligger på andre sida av byen. Et lite fjell og yndet utfartssted. Dit skal jeg også neste gang, har jeg tenkt.
Innefra en eller annen plass på festningen. 
Edinburgh Airport ligger en halvtimes busstur fra sentrum. P. hadde selskap av Harry Hole, så det gjorde ingenting med en halvtimes forsinkelse;o)
Neste gang skal vi finne noen flere ekte skotter å snakke med (eller bare høre på) - men ellers var alle enige om at det hadde vært en fin tur:o)

1 kommentar:

  1. Ser ut som du har hatt en fantastisk tur. Godt beskrevet og gode bilder. Dit har jeg også lyst å reise. Et skikkelig reisebrev jo. Og det ser ut som du koste deg masse. Takk for titten og ha en fin kveld.
    Klem

    SvarSlett

En hilsen til meg?! Jippiiii!:o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...