søndag 1. februar 2015

Maki-bonanza

Den fjerde delen av Tokyo-rapporten min kommer altså - men først noe anna Japan-relatert!
Forrige lørdag inviterte jeg søstra mi og to kollegaer til sushi-verksted. Jeg elsker sushi, men har aldri prøvd å lage det sjøl før. Tidligere har jeg tenkt at det er 'for vanskelig', 'for mye styr' og igrunnen ikke verdt det. Men så har jeg sett flere og flere som lager det sjøl, og har også prøvd å lage makiruller hos noen, så nå var tida moden til å prøve sjøl!
Jeg gjorde research ved hjelp av noen bøker fra biblioteket og div. nettsider, og i tillegg minner om sushi jeg har spist på restaurant.
Før start.
Jeg hadde ikke peiling på hvor mye det ville gå av de enkelte ingrediensene, så jeg handla for mye av det meste:o)
Det vi endte opp med å bruke var:
2 pk sushiris (à 500 g)
17 ark Nori-tang
1 flaske riseddik
1 pk tempuramix
1 stor Salmalaks
500 g scampi (vekt m/skall)
ca 500 g ferske reker (vekt m/skall)
ca 100 g lodderogn
2 avokado
1 mango
1/2 bunt vårløk
1 pk små asparges
1 agurk
+ svarte sesamfrø, wasabipasta, wasabimajones, japansk soyasaus, sylta ingefær
Jeg hadde også laga chilimajones på forhånd.
Underveis.
Så var det tilberedninga da! Jeg var litt spent på hvordan det ville gå med rislaginga, etter å ha lest meg til at dette er et avgjørende steg. Men risen blei kjempebra! Jeg fulgte kokeinstruksjonene på pakken, og valgte en marinadevariant jeg fant i boka Sushi og vin : rågodt fra Alex sushi. Men risen tar litt tid altså, inkludert avkjøling og marinering.
Vi endte opp med å lage bare makiruller, noen vanlige med nori ytterst, og noen uramaki, der risen er ytterst. Sistnevnte ser finest ut, men det er lettere å få rullene til å henge godt sammen med risen inni.
Scampiene ble tempurastekt. Resten av tempurarøra stekte jeg i små biter (trykka den gjennom ei sikt) - også en idé fra ovennevnte bok. Dette gir 'krønsj' til makien - godt, syns jeg!
Jeg prøve et par oppskrifter jeg hadde funnet, men ellers var det mest egne komposisjoner og fri fantasi. Veldig artig å prøve egne kombinasjoner, og alt blir godt når man bare har gode ingredienser!:o)
Vi gikk stort sett for de litt overdådige variantene  - og hvorfor ikke, hvis det er det man liker best?
Vi var 5 stykker som spiste sushi. Leo fikk litt stekt laks isteden. Men vi hadde altså lagd 17 makiruller, og det ville vært nok til 8 personer. Det ble endel sushi på meg dagen etter også, for å si det sånn, i tillegg til at vi sendte med en take-away-boks til svogeren min.
Fantastisk deilig med overflod av deilig sushi! Mmmmm!
Konklusjonen på dette første sushiforsøket mitt er at hjemmelaga sushi blir minst like godt som det man får på restaurant. Det tar litt tid å lage, så hvis man skal lage til mange er det lurt å alliere seg med noen. Men ellers er det altså ikke vanskelig i det hele tatt. Et godt tipe er forresten å ha skåler med sitronvann til å dyppe fingrene i, og kniven før man skjærer opp rullene. Sushiris er veeeldig 'sticky'!
Jeg tror ikke det blir lenge til jeg prøver dette igjen - nå vet jeg jo at det går bra, og blir såå godt!:o)

1 kommentar:

  1. Dette ser bare så utrolig godt ut og fristende. Jeg liker sushi veldig godt ;)

    SvarSlett

En hilsen til meg?! Jippiiii!:o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...